Nieuwe maatregelen aanpak wachtlijsten

De wachtlijsten voor jeugdhulp zijn in onze regio onacceptabel hoog. Via twee soorten maatregelen pakken we dat aan. Er zijn maatregelen die er voor zorgen dat er binnen de consortia geld beschikbaar komt voor extra zorg. En de gemeenten willen zelf geld beschikbaar stellen voor de aanpak van wachtlijsten. 
De maatregelen zijn:

  • Overname van het financiële risico van de zorg voor jeugdigen die qua kosten extreem hoog uitpakt. Daarmee komt het geld dat consortia hiervoor hebben gereserveerd beschikbaar. Deze regeling geldt tot 1 januari 2026 en zorgt ervoor dat meer kinderen en gezinnen hulp kunnen krijgen.
  • Flexibiliteit voor Consortia: De verplichting voor consortia om onder één AGB-code te werken wordt uitgesteld tot 1 januari 2026. Dit geeft consortia meer financiële ruimte waarmee zij extra kinderen en gezinnen kunnen helpen.

De twee andere mogelijke maatregelen zijn:

  • Vergoeding van Kosten: Gemeenten bekijken of ze de kosten kunnen vergoeden die consortia hebben gemaakt voor de organisatie van een consortium. 
  • Innovatiefonds: Er is de wens om een fonds van maximaal €4 miljoen op te zetten voor zorginnovaties. 

De gemeente Haarlem en Zandvoort hebben inmiddels besloten om geld vrij te maken voor hun bijdrage aan deze twee maatregelen. De komende maanden vindt bij de andere gemeente besluitvorming plaats. Dat betekent dat op dit moment nog niet vast staat hoeveel extra geld voor deze maatregelen beschikbaar komt.

Lange termijn

Met de vier maatregelen verwachten de samenwerkende gemeenten dat ze meer kinderen en gezinnen te kunnen helpen, waardoor de wachttijd korter wordt. De maatregelen bieden geen  langdurige oplossing. Er wordt gewerkt aan structurele verbeteringen voor de jeugdhulp op de middellange en lange termijn. Daarbij gaat de regio uit van een aanpak die meer aandacht heeft voor preventie en die ervoor zorgt dat we de kracht van het eigen gezin en de omgeving van dat gezin beter inzetten. Zodat we alle jeugdigen en hun ouders/verzorgers goed kunnen ondersteunen bij het opgroeien.