Herverdeling budget voor continuïteit jeugdhulp

Een herverdeling van het budget voor de enkelvoudige jeugdhulp moet een einde maken aan de financiële zorgen van aanbieders van jeugdhulp. De wethouders jeugd van de gemeenten in Zuid-Kennemerland en IJmond namen onlangs samen dat besluit.

Het besluit heeft betrekking op, financieel gezien, een bescheiden deel van de jeugdhulp. De enkelvoudige jeugdhulp omvat ambulante begeleiding, jeugd-GGZ (diagnostiek, basis en specialistische hulp) en dyslexiezorg. Het betreft ongeveer 7,5 % van de uitgaven aan jeugdhulp en 36 % van de jeugdige cliënten. Elke individuele aanbieder moet diensten verlenen binnen de grenzen van een voor 2024 opgelegd budgetplafond. Dat bedrag is gebaseerd op de omzet van 2023.

Bezwaar

Een deel van de aanbieders maakte bezwaar tegen de plafonds. Zo zouden de cijfers van 2023 niet kloppen, omdat soms declaraties pas na de jaarwisseling zijn ingediend. In andere gevallen waren de cijfers niet representatief voor de gebruikelijke inzet en omzet. Ook kwam het voor dat aanbieders begin dit jaar trajecten startten die onverwacht veel inzet en dus financiële middelen vergen.

Na een kort en intensief onderzoek besloten de wethouders jeugd om tegemoet te komen aan de bezwaren en budgetten opnieuw te verdelen. Dat is mogelijk omdat de uitgaven van bepaalde vormen van jeugdhulp lager uitvallen dan geraamd. Deze middelen kunnen worden overgeheveld naar specialistische GGZ en diagnostiek. Daar is namelijk sprake van financiële krapte.

1 miljoen extra inzet in P2

Daarnaast is bezien hoe de zorg aan cliënten van vóór de aanbesteding loopt. Aanbieders die destijds niet zijn geselecteerd, mogen de zorg aan cliënten dit jaar voortzetten en, waar mogelijk, afronden. Hiervoor is meer budget gereserveerd dan noodzakelijk is. Ook dit kan worden ingezet voor aanbieders van perceel 2. Zo komt bijna 1 miljoen beschikbaar.

Tegelijkertijd werken de gemeenten aan de verdere verbetering van de complexe jeugdhulp, ondergebracht in perceel 1. De aandacht is gericht op het terugdringen van wachttijden en het versterken van de jeugdhulp op scholen.

Voor de jeugdhulp in het algemeen wordt verder gestuurd op het versterken van voorzieningen en hulp die de vraag naar professionele jeugdhulp verminderen. Daarbij kan onder meer worden gedacht aan het versterken van de sociale basis van jeugdigen, zoals hun gezinnen.